Čistenie vodovodného potrubia

Vitajte na našich stránkach, keďže už máme novú webovú stránku, informácie tu už nebudeme aktualizovať.

Aktuálne informácie a novinky k našim službám nájdete na https://www.dezinfekciavodovodu.sk/cistenie-vodovodneho-potrubia/

Čistením vodovodného potrubia sa zaoberáme už dlhú dobu. Pri týchto čisteniach sa stretávame s rôznymi potrubiami, či už veľmi alebo menej zanesenými. Avšak každé jedno potrubie je do istej miery zanesené, čo nás privádza k alarmujúcim výsledkom o tom akú vodu v našich domácnostiach pijeme a používame.  Hoci na prvý pohľad vyzerá voda čisto a priehľadne opak je pravdou. Jedným  z prípadov , s ktorými sme sa stretli pri vykonávaní  laboratórneho testu bolo , že vo vode vypustenej z potrubia pred čistením sa nachádzali mikročiastočky piesku, ktorý je len ťažko vylúčiteľný z tela, čo mohlo pri dlhodobom využívaní takejto vody spôsobiť obyvateľom domácnosti zdravotné ťažkosti. Vodovodné potrubie sme vyčistili a následne dezinfikovali, kedže okrem iného bol tento piesok a s ním aj kal skvelým prostredím pre rozvíjajúci sa biofilm.  Čistenie pre nás nie je len bežnou prácou, je to hlavne možnosť ako dopriať ľudom zdravšie prostredie a umožniť im piť pitnú vodu, čistú aj po tom ako prejde ich vodovodným potrubím.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

V žiadnom prípade NEODPORÚČAME čistiť vodovodné potrubie chemicky rozpúšťaním a pod. nakoľko to môže natrvalo znehodnotiť vaše vodovodné potrubie, ktorému hrozí čiastočné rozpustenie a následne sa rozpadávanie. Stretli sme sa bohužiaľ aj s takýmito prípadmi, kde nás zavolali pri uvoľňovaní veľkých kusov inkrustov z potrubia, avšak po takomto chemickom zásahu už nieje možné potrubie vyčistiť, nakoľko sa chemickou reakciou začalo droliť aj samotné potrubie. Buďte preto veľmi opatrný pri výbere a podrobne sa informujte o spôsoboch čistenia. Naša firma čistí vodovodné potrubie bez použitia chemických látok, šetrným strojom , ktorý striedaním vody a vzduchu vytvára vír , ktorý následne obrusuje a rozbíja mäkké aj tvrdšie usadeniny v potrubí a vo forme malých inkrustov tak odchádzajú von, pod dohľadom našich kvalifikovaných pracovníkov.  Nemusíte sa báť žiadneho znečistenia vašej domácnosti , alebo upchania vašich vodovodných batérií, pri práci dbáme aj na tieto aspekty , naše postupy sú precízne navrhnuté tak , aby sa pri našej službe nič nezašpinilo ani neznehodnotilo. Po našom odchode sa teda môžete tešiť z vody tečucej z čistého potrubia, akoby sme tam ani neboli. Až na jeden rozdiel, vaša voda bude tiecť oveľa lepšie a samozrejme vďaka čistému a vydezinfikovanému potrubiu aj chutnejšia a zdravšia 🙂

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Prečo čistiť ?

Možno si vravíte, že vás sa to netýka, vaša voda z vodovodu je predsa určite pitná. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, či je pitná aj potom ako prejde vaším potrubím? Hoci sa o tomto fakte veľa nehovorí, ak chceme piť naozaj pitnú vodu mali by sme venovať pozornosť takémuto čisteniu aspoň raz za 5 rokov. Zabránime tak trvalému usádzaniu nečistôt a v konečnom dôsledku až upchatiu nášho potrubia.

Na otázku prečo čistiť vodovodné potrubie, si najprv skúste odpovedať zopár otázok:

Tečie vaša voda z kohútika tak ako by mala alebo tečie menším prúdom?
Ako vyzerá voda v pohári ? Je priezračná ? Mierne sfarbená ? Sú v nej pri dôkladnom pohľade viditeľné mikročiastočky ? Nemá nezvyčajnú vôňu ? Zapácha pri napúšťaní?

Je vaša vodovodná batéria zanesená od vodného kameňa?

Či sa vo vašom potrubí množia baktérie často voľným okom vo vode vidieť nemôžeme; avšak je jeden jednoduchý spôsob: vidieť ich môžeme na sitku našej vodovodnej batérie, kde sa viditeľne usádzajú hneď po styku s našou pitnou vodou. Ak si nieste istý skúste takéto sitko jednoducho demontovať a dôkladne si ho poobzerajte.

Ako vyzerá sitko na vašej vodovodnej batérií? Je zanesené?

 

 

 

 

 

Ak je vo vašom vodovodnom potrubí znížený prietok vody, voda je sfarbená alebo zapácha, odporúčame čistenie a   dezinfekciu potrubia.

Ak vaše sitko vyzerá aspoň z polovice tak ako na obrázku, neváhajte nás kontaktovať .


Ako čistenie prebieha:

Čistenie vodovodného potrubia prebieha v niekoľkých fázach. V dome sa systém preplachuje po častiach. Žiadny úsek nesmie byť dlhší ako 100 m. Najnižšia rýchlosť vody pri preplachovaní rozvodu musí byť aspoň 2 m/s. Počas preplachovania sa musí voda vymeniť najmenej 20-krát. Odberné miesta, ktoré sú k dispozícii na stanovenom poschodí musia byť otvorene naplno. Poradie preplachovania by malo byť od najbližších častí k najvzdialenejším. Náš pracovník teda stroj napojí na hlavný prívod vášho vodovodného potrubia, následne stroj nastaví podľa vašich parametrov , spustí stroj a ďalší pracovníci sa starajú o výmenu vody – odberné miesta ( vaše vodovodné batérie) musia byť pri výmene otvorené naplno. Na pohľad je to jednoduché čistenie avšak naši pracovníci musia celý čas dohliadať na správny tlak vody a vzduchu vo vašom potrubí a iné dôležité skutočnosti. Nezabúdajme totiž, že pracujeme s potrubím , ktoré môže byť poškodené nielen nečistotami zanesením, ale aj koróziou a to môže pri nesprávnom postupe pri čistení spôsobiť havarijný stav, preto je každý náš pracovník špeciálne školený. Ponúkame tiež výmenu ventilov a iných komponentov a rekonštrukciu poškodeného potrubia, v pripade , že je potrebné vymeniť niektorú časť. Stav potrubia , ventilov a ostatných komponentov kontrolujeme už pred čistením, ak je potrebné vymeníme komponenty za nové . Pre čo najdlhšiu životnosť V praxi to vyzerá tak, že v pracujeme s vysoko kvalitnými materiálmi.

Výsledky čistenia:

Odstránením usadenín v potrubí zvýšime prietok vody, ktorá prechádza čistím potrubím a tak sa v nej nenachádzajú nečistoty, vodovodné potrubie je zbavené inkrustov, vodného kameňa a tiež jemného kalu. Kedže sa pod nánosmi hrdze a kalov nachádza vždy aj nevyhovujúci biofilm je nutná aj dezinfekcia vodovodného potrubia, čo zabráni voľnému šíreniu sa baktérií, ktoré sú pre ľudské zdravie nebezpečné. Dôkazom , že vodovodné potrubie je naozaj dobre vydezinfikované je laboratórna skúška vody, ktorú vykonávame hneď po dezinfekcií. O dezinfekcií sa viac dočítate v sekcii „Dezinfekcia vodovodného potrubia“. Po vyčistení potrubia sa predĺži aj životnosť vodovodných batérií, ktoré tak nie sú zanášane nečistotami z potrubia.

Aby sme predišli ďalšiemu usádzaniu nečistôt v potrubí, po vyčistení a dezinfekcií nainštalujeme u Vás doma mechanické filtre na väčšie nečistoty a na jemný kal. Tieto filtre zachytia 90% nečistôt a pomáhajú tak chrániť vaše vodovodné potrubie dlhodobo.

Spracovala: Bc.Jana Lizáková